Waarom een gezonde balans tussen je werk en je privéleven zo belangrijk is


De term werk-privébalans kan wat bizar in de oren klinken. Het lijkt dan alsof we twee verschillende leventjes leiden: eentje op de werkvloer en eentje thuis. Wel, eigenlijk is dit zo, maar we moeten leren deze allebei in één leventje te gieten, zonder dat de ene de andere domineert. We moeten leren dat we maar 24 uur ter onzer beschikking hebben per dag en niet meer en dat we onze "twee leventjes" moeten zien te combineren in één gezamelijke, gebalanceerde work-life eenheid.

Een goede balans maakt je gelukkiger

Een gulden middenweg loont

Een goede balans tussen beide brengt wel een paar voordelen met zich mee:

  • Je bent minder vatbaar voor ziektes, gezien je minder lijdt aan stress
  • Je bent loyaler
  • Je bent gemotiveerder om te werken tot aan de wettelijk vastgestelde pensioensleeftijd.

Maar... De grenzen tussen beide levens liggen voor iedereen op een andere plek en bovendien verleggen we ze door de jaren heen. Hoe komt dit? Je zicht op je leven en de waardin hier binnenin veranderen voortdurend. Zo kan je werk het ene jaar van enorm belang voor je zijn, maar kan dit het andere jaar geheel naar de achtergrond worden geschoven. De grens tussen deze leventjes is ook vaak flinterdun en haast onzichtbaar, maar besef goed dat als je deze grens te vaak overschrijdt, je je vaak futloos en ongemotiveerd zal voelen.

Een gezonde balans versus een burn-out

Neigt de weegschaal te veel naar de werkvloer? Dan zal je zien dat je lichaam de strijd zal verliezen, wat kan leiden tot een burn-out. Ben je een werkgever? Zorg er dan voor dat dit onderwerp bespreekbaar wordt op je werkvloer. Je werkgevers horen te kunnen signaleren wanneer het hen te veel wordt, zodat er op tijd een oplossing kan geboden worden voor het probleem in kwestie. Ben je een werknemer? Aarzel dan niet om je problemen te bespreken met je werkgever. Deze zal je zo veel mogelijk trachten te begeleiden tot het moment dat je je weer goed in je vel voelt. Hoe dan ook: krop je gevoelens niet op, praten is de boodschap!

Maar wat is een burn-out nu precies? Wel, een burn-out betekent zoiets als opgebrand. Een burn-out is het resultaat van maandenlang leven onder stress en niets anders dan stress. Je merkt zeker een verschil met een gewone stresssituatie, aangezien rusten niet meer volstaat om er bovenop te komen.

Weet daarom dat het enige medicijn voor dergelijke burn-out bestaat in het vinden van een oplossing voor je problemen.