Onze tips: #1 - Een gezond bioritme


Je lichaam wordt maar liefst op drie wijzen beïnvloed: zowel lichamelijk, emotioneel als intellectueel. Dit staat bekend als je bioritme. Als je weet wat jouw bioritme is, kun je daar je voordeel mee doen. Je leert jezelf en je lichaam beter kennen, waardoor je ook beter kunt reageren op gebeurtenissen en situaties van buitenaf. Door je bewust te zijn van je inwendige bioritme kun je je tijd efficiënter indelen. En wie wil dit niet?

Een ketting van ritmes

Zolang je leeft, wordt je lichaam en dus jezelf door ritmes gestuurd. Je hebt korte ritmes (zoals je hartslag en ademhaling), langere ritmes (bijvoorbeeld je bloedsomloop) en 24-uursritmes, circadiane ritmes genoemd. De vrouwen onder ons weten dat er nog een vierde ritme bestaat, namelijk de menstruatie cyclus. Bovendien is er ook sprake van een vijfde ritme, dewelke het seizoensritme zou zijn.

Bioritme

Denk je dat je je niet bewust bent van deze ritmes? Fout! Denk maar eens aan hoe je je voelt wanneer je een nachtje slaap overslaat: tegen de avond voel je je slaperig worden, tegen vijf à zes uur 's morgens begint het gevecht tegen de slaap echt door te wegen maar… in de loop van de voormiddag voel je je energiepeil net weer toenemen. Bizar? Niet zo zeer: het toont aan dat je slaperigheid vooral nauw samenhangt met het tijdstip van de dag en niet van het moment waarop je voor het laatst hebt geslapen.

Je slaapritme is lang niet het enige circadiane ritme in je leven. Ook de eetlust, de concentratie, de stressgevoeligheid, de stofwisseling, de hormoonafscheiding, de temperatuurwisseling, het aantal toiletbezoeken en de gevoeligheid voor drugs en medicijnen vormen de basis van circadiane ritmes.

Bioritme versus voeding

Zoals eerder vermeld, is het bioritme iets persoonlijks, iets louter van jezelf en voor iedereen anders. Maar er zijn wel algemene gelijkenissen op te merken. Heb je bijvoorbeeld na je lunch last van een dipje en zit je de hele tijd te geeuwen? Probeer dan eens om wat later te gaan lunchen. Waarom? Wel, iemand die zijn wekker zet op zeven uur 's morgens beleeft zijn meest productieve uren tussen elf uur en één uur 's middags. Lunchen tussen deze tijdstippen is dus geen aanrader!

Hoe komt dit precies? Na één uur beleef je een minpuntje in je dag, zelfs indien je niet hebt geluncht. Enkele tips zijn bijvoorbeeld even wat frisse lucht te gaan opsnuiven om weer wakker te worden en om uit je dipje te kruipen. Een andere is om je taken die de meeste concentratie vereisen te plannen voor je middagpauze, zodat je de tijd van het dipje kan spenderen aan functies die minder intensief zijn, zoals het beantwoorden van mails en het sorteren van poststukken.

Wees je bewust van je bioritme

Het is van belang inzicht te hebben in je bioritme, maar het is misschien nog belangrijker om in te zien dat alles energie van je kost. Daarom precies is het de kunst om een goede balans te vinden tussen de werkvloer, je privéleven en een gezonde levensstijl in het algemeen. Denk hierbij ook zeker aan het inlassen van een aantal adempauzes voor jezelf, zeker tijdens drukke periodes. Ook al lijkt het je dan verstandiger en logischer door te werken, wees je ervan bewust dat je meer werk zal gedaan krijgen wanneer je jezelf voldoende rustmomenten hebt geschonken.

Het belang van een goed bed

Het is duidelijk: bioritme is essentieel voor het goed functioneren van een mens. Maar vaak hebben mensen problemen om goed in te slaap te geraken of vast te slapen waardoor ook het bioritme zelf hier onder te lijden krijgt. Voorzie dus een goede kwaliteitsvolle matras zoals die van Your Sleep. en zorg voor een goed ondersteunend hoofdkussen. Niet alleen essentieel voor je bioritme, maar voor je gezondheid (denk maar aan je rug!) in het algemeen.