Onze tips: #4 - Plan je huishouden beter, en verdeel de taken!


You only live once: een waarheid als een koe. Het is in dit leven dat je moet doen wat je wilt doen Het is in dit leven dat je al je wensen en dromen in vervulling dient zien te gaan. En je hebt bovendien geen glazen bol, wat maakt dat je van elke dag ten volste moet genieten! En zeg nu zelf: spendeer je je tijd liever aan iets wat je uitput of absoluut niet ziet zitten of breng je deze liever door aan wat je inspireert en je energie geeft?

Een todo-lijstje

We concentreren ons veel te vaak op wat we moeten doen, zodat we onze eigen wensen en dromen al wel eens uit het oog dreigen te verliezen. We zijn voortdurend bezig met verplichtingen, verantwoordelijkheden en takenlijstjes. En daardoor missen we wat ons inspireert, energie geeft en gelukkig maakt. Leer bijgevolg vandaag nog delegeren, zodat je ook daadwerkelijk tijd maakt voor jezelf!

Maak opruimen gemakkelijk!

Je hebt waarschijnlijk een hele boel spullen en bezittingen, waarmee je geen blijf weet. En als je geen plekje hebt voor een bepaald voorwerk, blijft het al vaker rondslingeren in huis. Wel, een tip is om dit toch een vaste plaats proberen te geven, zodat je het altijd en overal gemakkelijk kan terugvinden. Deze enkele moeite zal je veel meer opbrengen, dan het steeds opnieuw te moeten opspeuren. Maak ook al eens gebruik van een open kast of opbergmanden. Ze zijn immers gemakkelijk en handig bereikbaar, wat maakt dat het minder tijd en moeite vergt hierin iets in op te bergen of te zoeken, dan bij een gesloten kast met deuren en/of laden.

Alleen is maar alleen

Voorbeeld: je gezin telt vier leden, namelijk jezelf, je partner en je twee kinderen. Bereken eerst hoeveel uur je ongeveer spendeert aan het huishouden; is dit zo'n zestien uur per week? Dan is dit gemakkelijk te verdelen over vier personen, toch? En vier uurtjes per persoon is nu ook niet te veel gevraagd. Toegegeven, je twee kinderen kan je niet echt als volwaardige helpende handen rekenen, dus neem nu nog acht uur voor je partner en acht uur voor jezelf: ook dit is toch heel goed te doen?

Het is de vraag of je het huishouden niet wilt of net niet kunt delegeren aan anderen. In beide gevallen dien je toch dringend onder de knie te krijgen hoe dit in zijn werk gaat, vooraleer je je verdringt in het werk.

Een efficiënte taakverdeling

Let er op dat je ieder familielid de taken en verantwoordelijkheden geeft, die bij hem/haar passen. De ene is bovendien al wat beter in een bepaalde taak dan de andere, dus probeer in te schatten wat precies de talenten en interesses zijn van je helpende handen: je zal zien dat het werk eens zo goed gedaan zal zijn én dat je bovendien meer ruimte zal hebben voor jezelf zonder dat je je druk of zorgen hoeft te maken betreffende het huishouden! Natuurlijk kan je ook gewoon gebruik maken van het systeem van de dienstencheques om je huishouden wat makkelijker leefbaar te houden.