Onze tips: #5 - Probeer gezonder te leven, het geeft je meer energie


Ja, ik weet het - je krijgt het overal te horen en te lezen: je moet gezonder leven, meer sporten, minder roken en minder drinken. Het begint zowat het meest gehaatte van alle cliché's ter wereld te worden, maar het is misschien ook het belangrijkste en meest zinvolle advies dat je in je hele leven zal en kan krijgen. Ik heb even getwijfeld of ik dit wel op mijn website wou delen - maar ik geloof er zo sterk in dat een gezond lichaam een cruciaal gegeven vrouw doet yoga is voor een betere work-life-balance dat het simpelweg niet kon dat ik dit gedeelte niet opnam in mijn site. Mijn excuses dus als dit allemaal een beetje belerend overkomt, maar de simpele waarheid is: je moet het horen van iemand.

Meer sporten

Een mens kan niet genoeg lichaamsbeweging krijgen. Tussen mijn 25 en 30 jaar heb ik gedurende vijf jaar zowat geen enkele sport beoefend. De redenen waren allemaal slecht, maar omdat mijn fysieke achteruitgang zo traag ging merkte ik hem amper op. Toen ik een jaar of twee geleden een vriendin leerde kennen die bij S&R Gent werkt en ik besloot één keer per week te gaan zwemmen ontdekte ik pas hoe slecht mijn fysieke toestand was. Na een jaartje van relatief rustig sporten kwam ik tot een andere grote ontdekking: meer sporten maakte me alerter, frisser en maakte dat ik op m'n werk langer gefocust kon bezig zijn. Sporten is gezond, leuk, en zorgt eigenlijk voor een hogere productiviteit waardoor je in principe net meer vrije tijd hebt dan zonder sport. Belangrijk is dus dit: je excuus dat je geen tijd hebt om te sporten is een pure drogreden!

Gezonder eten

Voeding is cruciaal. Ikzelf ben spijtig genoeg geen voedingsexpert maar ik heb wel een paar supergoeie tips voor jullie:

  1. Eet genoeg fruit. Ik probeer minstens vier stukken fruit per dag te eten.
  2. Eet niet elke dag vlees. Een absoluut maximum van drie keer vlees per week is een stuk beter voor jezelf, en voor het milieu!
  3. Drink veel water. Stop vandaag met het drinken van cola en andere frisdranken.
  4. Ontbijt! Zonder ontbijt ben je de hele dag niet op 100 procent aan het werken.

Stop met roken

Deze is een moeilijke, dat weet ik. Stoppen met roken kan vreselijk moeilijk zijn, maar het is nodig. Ik raad al mijn rokende vrienden aan om, als ze toch nog sigaret stoppenhun nicotineverslaving willen onderhouden, ze overschakelen op één van de nieuwere en gezondere elektrische sigaretten. Er zijn een heel aantal voordelen aan elektrisch roken, en die betekenen dat het een gigantische stap voorwaarts is tegenover het conventionele roken.

Gezonder leven is cruciaal. Maak er werk van, je zal er nooit, maar dan ook nooit spijt van hebben!