Waarom zoveel mensen moeite hebben met de balans


Een optimale balans tussen een werk- en privéleven is belangrijk voor je gezondheid. Wil je je niet futloos voelen en dag in dag uit opstaan met een zeurende hoofdpijn, is het een noodzaak de grens vast te leggen op de correcte hoogste. Het is nodig om een gelukkig leven te leiden, zowel met jezelf als met je familie en vrienden. Dit klinkt allemaal geweldig in de oren, maar hoe komt het dan dat zo veel mensen hinder ondervinden deze balans te vinden?

Maatwerk

Tijd doorbrengen met het gezin

Het vastleggen van die ene grens is niet bij iedereen hetzelfde, anders zouden we hier immers niet zo veel problemen mee hebben. Helaas, het gaat hier over maatwerk, ieder dient voor zich te bepalen waar deze grens zich precies bevindt. De ene kan ook al wat meer verkroppen dan de andere en bovendien is de ene werksituatie de andere niet. Ook de thuissituatie is een veel bepalende factor; denk bijvoorbeeld aan kinderen en/of een zorgbehoevend familielid.

Meegekregen waarden en normen

Moeite met het vinden van deze balans heeft vaak te maken met je systeem van herkomst. Hiermee wordt alles bedoeld wat je bewust of onbewust hebt meegekregen van je ouders, grootouders en overgrootouders, enzoverder. In je familiehistorie hebben zich namelijk patronen gevormd, die je ook in je genen hebt. Sommige zijn je misschien wel gekend, maar ook de onbewuste gewoontes hebben veel invloed op je dagelijks functioneren. Het maken van een overzicht van deze familiegeschiedenis kan je inzicht bieden in deze onbewuste gewoontes. Hierdoor kan je uiteindelijk een betere balans vinden tussen werk en privé.

Een eenvoudig voorbeeld om je alvast op weg te helpen: is één van je ouders zelfstandige? Dan zal je vast en zeker gemerkt hebben dat hij/zij steeds druk in de weer is, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Lange werkdagen, vele op elkaar volgende meetings, veel papierwerk voor na de avondmaaltijd; noem maar op, maar er zal minder tijd – de zogenaamde quality time – overblijven te spenderen aan het gezin. Vestig daarom je aandacht op het vinden van een goede werk-privé balans om deze drukke levensstijl te voorkomen.

Tijden van crisis

Het is algemeen geweten dat het de afgelopen jaren economisch slechter gaat, waardoor er een soort van angst ontstaat je job te verliezen. Hierdoor ga je al sneller het extra werk van je werkgever aanvaarden en ga je je extra hard inzetten aan de hand van bijvoorbeeld bijscholingen, het bijwonen van zo veel mogelijk vergaderingen en infosessies, enzoverder. Echter, verlies hierbij jezelf en je familie en vrienden niet uit het oog, want voor je het weet ben je hen, jezelf én je functie de dieperik in aan het helpen. Een goede balans tussen je werk en privéleven is belangrijk te kunnen genieten van beide elementen van je leven.